2013. május 29., szerda

Májusi alkalmak az Iskolakert Stafétában

A májusi alkalmakkal véget ért az Iskolakert Staféta három hónapja.

Május 2-án Bodonyi Nóra, rovarbarát kertész volt az állati segítőink téma szakmai feldolgozója, aki saját rovarbarát kertjének lakóit bemutató izgalmas képvetítés során a felszíni segítőnkkel ismertette meg az Isaszegi Gábor Dénes Alapítványi Iskola 2., 3. és 4. osztályos tanulóit, és az általuk nyújtott segítséggel:
       méhekkel, zengőlegyekkel akik a beporzásban segítenek
       ragadozó rovarokkal, a levéltetvek rémeivel, mint a katicabogár, fürkészdarázs, fátyolka, különböző poloskák, imádkozó sáska, hangyaleső
A  rovarhotel fogalma is általános sikert aratott a gyerekek körében.
 A kertben, az éppen nem mozizó csapat a zöldhulladék terítésében, a krumplibogarak összegyűjtésében, a krumpli ágyások mulcsozásában, a komposztkas, fűszerspirál, veteményes és a csemetekert meglocsolásában vett részt. Hátra szállították és a csemeték tövére terítették a zöldhulladékos zsákokat, és a veteményes peremén méh sétányt telepítettek a Nórától ajándékba kapott rovarcsalogató évelő virágokból.

Május 9-én, a gyomismereti napunkon szintén Bodonyi Nórával találkozhatott a Petőfi Sándor Ökoiskola 2.A osztálya. Nóra ezennel a kert vadon növő virágait határozta meg a gyerekekkel, gyönyörű szép növényneveket tanultak, és herbáriumhoz is gyűjtöttek belőlük, miután megismerték a herbáriumkészítés lépéseit.
 Megtudták, hogy a kert növényei közül a vadon növő gyomok is hasznosak lehetnek számunkra és a kert többi lakója számára is: egyesek emberi fogyasztásra is alkalmasak, mint a kertben is megkóstolt madársóska, mások búvóhelyül szolgálnak hasznos rovarok és egyéb állatok számára.
Közben a kertben is zajlottak az aktuális munkák:
-          saláta, retek tájfajták ritkítása a kasban
-          gyomlálás és locsolás
-          mulcsozott ágyás előkészítése a karalábék számára és a karalábé palánták elültetése
-          bodzaszörp készítése
Május 16-án kis indiánokká válhattak a Damjanich János Iskola 2.A osztályos tanulói, és óvatosan lopózva felfedezhették a kert erőforrásait. Milánkovics Kinga törzsfőnök útmutatásai alapján éberen és nyitott szemmel jártak- keltek-keresgéltek a kertben, hogy a növényeket érintetlenül hagyják maguk mögött.
Azt is bebizonyíthatták, hogy milyen erősek és bátrak, amikor a napenergiás gyógynövény szárítót előkerestük téli tárhelyéről és kihelyeztük a kerti napsütésbe. Így a begyűjtött, most mindenhol nyíló bodzát és akácot elindíthattuk a teafűvé válás útján.
Tovább folytattuk a palántázásokat: az eper volt most soron, amit a vermiből begyűjtött érett komposzttal indítottak termő útra a gyerekek. A mulcsozás is folytatódott, a fűszerspirál betakargatásával.
 
Május 22-én pótoltuk az eső miatt elmaradt március 21-i alkalmunkat az Erkel Ferenc Iskola 5.B osztályával. A kert növényei most is aktuális témának bizonyultak, és most még látványosabbnak is, mint márciusban lettek volna. A kert növényeit fedezték fel a gyerekek, a hasznos és dísznövényeket, a fásszárúakat és a lágyszárúakat. Megállapítottuk, hogy akárcsak az erdőben természetesen kialakuló növényzetben, a kertben is megtalálhatóak a különböző szintek.
Megnéztük a múlt héten elindított akácot és bodzát a napenergiás szárítónkban, ami már teljesen készre szikkadt egy hét alatt.
A kertben gyomláltunk, locsoltunk (egymást is), az ég is locsolt minket kicsit, de ezt a gyerekek által frissen elültetett uborka és tökpalánták cseppet sem bánták.
A betakarításból csak annyi lett, hogy kicsit tovább ritkítottuk a növényeinket a komposztkasban, de szembesülnünk kellett a ténnyel, hogy az elhúzódó hideg tavasz nem gyorsította a kerti növekedést, úgyhogy a termésünkből csak a saláta volt valamennyire alkalmas a zárórendezvényen való fogyasztásra.
Végezetül kihantoltuk a hetente eltemetett almacsutkáinkat az almacsutka temetőnkben, és megállapítottuk, hogy a míg hálóban eltemetett almacsutkák egy hónap után is még felismerhetőek voltak, addig a talajba simán elhelyezett csutkáknak 2-3 hét is elég volt a teljes lebomláshoz.
Köszönjük a májusi résztvevők lelkesedését is!



A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.