2012. május 24., csütörtök

A kezdetek (természeti környezet)

A reginakertet 2008-ban vettük át előző tulajdonosától, aki szintén elfoglalt anyaként nem nagyon tudta a területet karban tartani. Ezután idő és energia hiányában még két évig mi is csak megnéztük időnként, sóhajtoztunk, hogy mennyi munka lenne rendbe szedni, de nem volt kapacitásunk szinte semmit sem kezdeni vele. A kert azonban így is sok málnát, ribizlit, cseresznyét, diót, szőlőt, almát, körtét, bodzát adott.

2010-tavaszán nyílt lehetőségünk egy nagyobb tisztításra és aktívabb tereprendezésre. Az első pillanattól egy ehető kert építése volt a cél, melyet később a permakultúra és az erdőkertek szellemisége is inspirált. Szerencsére a területen sok szép felnőtt gyümölcsfa áll és terem, hosszú évek óta teljesen magukra hagyva. Metszést, permetszert biztosan nagyon régen nem láttak. A szőlő is direkt termő, azt sem metszettünk, nem is permeteztük. Mégis szépen termett minden, ízletes és egészséges gyümölcsöket.

Összességében a területről elmondható, hogy számos kedvezőtlen adottsága van (elég gyenge talaj, kevés víz) és számos kedvező (sok nagy fa, régóta magára hagyott terület, sok visszatelepült növényfaj, magról kelt alanyok, hangyák, giliszták, gyíkok), így kitűnően alkalmas arra, hogy egy kertes ház méretű családi tér működtetésének kísérleti tere legyen. Valóságosak és realisztikusak a problémák, a nehézségek, sokat kell dolgozunk azért, hogy a jövőben egy jól beállt és termékeny erdő és ehető kertünk legyen, onnan kiindulva, hogy adott egy eléggé elhanyagolt 2200 m2-es biokert.

Örömmel és köszönettel veszünk minden javaslatot, észrevételt, ötletet, jó gyakorlatot!

Ilyen volt

Ilyen most




Ez egy idei fotó a termésről